Reproduktivni sustav

ŽENSKI SPOLNI ORGANI

Ženski reproduktivni sustav se dijeli na vanjske i unutarnje spolne organe te žlijezde.

Vanjski ženski spolni organi čine stidnicu (vulvu).

Sastoje se od velikih i malih usana, Venerinog brežuljka, dražice, otvora rodnice i predvorja rodnice u kojem su izvodni kanali žlijezda vanjskih spolnih organa. Stidnica je prekrivena stidnim dlakama koje štite osjetljivo tkivo rodnice i grlića maternice. Na tom području nalazi se i mokraćni otvor. Otvor debelog crijeva (anus) nalazi se iza stidnice, a sa spolnim organima ga povezuje međica. Velike (vanjske) usne i male (unutrašnje) usne su nabori kože koji prekrivaju i štite otvor rodnice. Male usne smještene su unutar velikih, a spajaju se u području brežuljka koje nazivamo venerin brežuljak ili pubis. On se sastoji od nakupine masnog tkiva, a nalazi se ispred stidne kosti. Predvorje vagine se nalazi unutar malih usana, a sadrži mokraćni otvor, otvor rodnice te izvodne kanale žlijezda.

Klitoris ili dražica se nalazi u neposrednoj blizini  vrha usana. Sastoji sŽenski reproduktivni organi (izvor: http://www.hupt.hr/yesyoucan/yyc-015.html)e od iste vrste tkiva kao i glavić muškog uda, vrlo je osjetljiva i prokrvljena. Klitoris povezujemo s pružanjem seksualnog užitka.

Himen ili djevičnjak je mali nabor tkiva na ulazu u rodnicu. Oblik himena je najčešće prstenast, polumjesečast ili resičast.U sredini himenalnog prstena nalazi se otvor kroz koji iscjedak iz rodnice i menstruacija izlaze van. Pri prvom spolnom odnosu penis, ulazeći u rodnicu, ozljeđuje himen. To može prouzročiti krvarenje, no ono najčešće nije obilno. Himen je dobio ime po grčkom bogu ženidbe Himenu.

Otvor rodnice izravno povezujemo s funkcijom unutarnjih ženskih spolnih organa. Unutarnji organi sastoje se od rodnice, vrata maternice, maternice, jajovoda i jajnika.

3 osnovne funkcije rodnice ili vagine su:

  1. odvodnja menstrualne krvi iz organizma
  2. seksualna funkcija
  3. dio porođajnog kanala

Rodnica je mišićna cijev dugačka do otrpilike 10 cm. Vrlo je elastična, a tijekom penetracije pod utjecajem emocionalnih reakcija i spolne uzbuđenosti prilagođava se dimenzijama muškog spolnog organa. Tijekom seksualne stimulacije stijenke rodnice proizvode tekućinu.Tijekom orgazma mogu se izlučivati veće količine tekućinE što se naziva i ženski ejakulat. Rodnica se prirodno vlaži I tijekom ciklusa sna. Vaginalna sredina je kisela, a narušavanje ph vrijednosti može uzrokovati infekcije. Vagina na latinskom znači „korice mača“.

Vrat maternice (grlić ili cerviks) i njegov otvor su ulaz u maternicu i unutarnje organe zdjelice  (jajnike i jajovode). Kroz njega ulazi sjeme u maternicu. U sredini grlića je kanal u kojem se nalaze brojne žlijezde zadužene za izlučivanje sluzi tijekom ciklusa. Sluz se tijekom ciklusa mijenja. Maternica ili uterus je oblika obrnuto okrenute kruške dužine oko 8 cm (zajedno s vratom). Smještena je između mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva. U maternici se smiješta oplođena jajna stanica, a ako tijekom menstrualnog ciklusa ne dođe do oplodnje, unutrašnji sloj (endometrij) se ljušti te izlazi kroz rodnicu, što čini menstruaciju. Veličinu maternice možemo usporediti sa stisnutom šakom ruke.

Falopijeve tube ili jajovodi su dvije cjevčice pričvršćene na vrh maternice. Na drugom kraju nalaze se tkivni izdanci koji treperenjem hvataju jajašca iz jajnika. U jajovodima se odvija oplodnja jajne stanice spermijem. Jajnici su u parni organi koji tijekom svakog mensturalnog ciklusa oslobađaju zrelu jajnu stanicu. Ovulacija je sazrijevanje jajašca u jajniku i njegovo spuštanje kroz jajovod. Druga funkcija jajnika je proizvodnja ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona.

Izvori: Ženski reproduktivni organi, eZdravlje,  Spolnost (Seksualnost), Da, ti to možeš!Himen (Incizija), Poliklinika za ginekologiju i porodništvo dr. sc. Jasenka Grujić Koračin

 

MUŠKI SPOLNI ORGANI

Mošnje ili skrotum su vrećolikog oblika. U njima se nalaze testisi, a primarna im uloga njihova zaštita. Kada temperatura viša od idealne za proizvodnju spermija, mošnje se opuštaju te time odvlače testise od tijela (izvora topline), kada je pak temperatura niža od idealne, mošnje skupljanjem približavaju testise tijelu. Sjemenici ili testisi su parne spolne žlijezde u kojima se proizvode spermiji. Nalaze se u mošnjama. Osim spermija proizvode sekret te muški spolni hormon testosteron.  Epididimis su organi u kojima sazrijevaju spermiji, od kuda se kreću u sjemenovod.  Sjemenovodi su u obliku cjevčice te vode spermije do sjemenih mjehurića i predstojnice. Spajaju se u mokraćnu cijev.

Muški reproduktivni sustav (izvor: http://www.hupt.hr/yesyoucan/yyc-015.html)

Predstojnica ili prostata je žlijezda oblika kestena koja dodaje još tekućine spermi. Nalazi se odmah ispod mjehura, a kroz nju prolazi mokraćni kanal.

Sjemeni mjehurići su su žlijezde koje proizvode tekućinu koja se miješa sa spermijima te tako nastane sjemena tekućina ili sperma.

Mokraćna cijev, utera, služi za uriniranje ili ejakulaciju sperme. Ud ili penis štiti mokraćnu cijev. U vrijeme erekcije pomaže efikasnom odlaganju spermija.

Još neki pojmovi vezani uz reproduktivni sustav muškaraca:

Erekcija je ukrućenje muškog spolnog organa (penisa ili uda) tijekom seksualnog uzbuđenja, ejakulacija se odnosi na izlučivanje sperme iz penisa. Spermatogeneza je proces stvaranja zrelih muških spolnih stanica. Započinje u pubertetu i odvija se do kraja života.

Izvori: Spolnost (Seksualnost), Da, ti to možeš!Priručnik M– Young Men Initiative, Status: M