O zaštiti

KONTRACEPCIJA

Kontracepcija podrazumijeva metode i sredstva sprečavanja oplodnje i začeća.

Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode, prekinuti snošaj i postkoitalnu zaštitu.

Pošto nema “savršene” metode izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerojatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena. Pri izboru metode važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose te osobne stavove i uvjerenja. Dobro je konzultirati se s liječnikom koji će vam pomoći u donošenju odluke.

KONDOM/PREZERVATIV

Kondom je navlaka od tanke elastične gume koja se prije seksualnog odnosa stavlja na penis u erekciji i tako se stvara barijera koja onemogućuje ulazak spermija sa sjemenom tekućinom u rodnicu žene. Prezervativ predstavlja vrlo dobru zaštitu od trudnoće i najbolja je zaštita od spolno prenosivih infekcija, uključujući i AIDS. Odluka da se upotrebljava kondom ne znači nedostatak povjerenja već ukazuje na vašu brigu za partnera/icu i poštovanje prema vlastitom tijelu. Usprkos mitovima kondomi pristaju svim veličinama i dobra su zaštita ako ih se pravilno koristi. Djelotvornost: 97%, u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno.

Pravilna upotreba prezervativa:kondomi

 •  Prezervativ se stavlja tek kad je spolovilo u erekciji i to prije bilo kakvog kontakta muškog spolovila i vaginalnog područja.
 •  Kod otvaranja i stavljanja prezervativa pazite da ga ne poderete noktom ili nakitom.
 • Višak zraka zadržanog u prezervativu može uzrokovati njegovo pucanje pa prilikom stavljanja nastojte istisnuti što više zraka iz krajnjeg dijela prezervativa. Krajnji dio prezervativa stisnite palcem i kažiprstom te stavite prezervativ na penis u erekciji pazeći da je namotan na vanjsku stranu. Drugom rukom odmotajte prezervativ duž čitave dužine penisa. Ako ste slučajno pokušali staviti kondom na pogrešan način (odmotati na pogrešnu stranu) – nemojte ga okrenuti i nastaviti. Bacite ga jer možda ima spermu ili tekućinu koja prenosi infekciju.
 •  Pazite da prezervativ ostane na svom mjestu tijekom odnosa, a ako spadne morate upotrijebiti novi prezervativ.
 •  Nakon ejakulacije izvucite penis dok je još u erekciji i pri tome pridržavajte prezervativ da ne sklizne. Nakon toga ga možete skinuti      pazeći da ne dođe u dodir s tijelom vaše partnerice, zamotati i baciti u otpad.
 •  Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi prezervativ.
 •  Treba paziti na rok uporabe i kvalitetu prezervativa.
 •  Kvalitetan prezervativ je od lateksa, navlažen, premazan nonoxynolom-9 i elektronski testiran.
 •  Prezervative čuvajte na hladnom suhom mjestu, izvan direktnog sunčevog svjetla (vaš džep nije pravo mjesto za držanje kondoma).
 •  Ne koristite premaze na bazi ulja uz prezervativ jer ako se nanose na penis ili vaginu mogu uništiti prezervativ i budite sigurni da uvijek imate kondome uz sebe je inače može biti kasno.

HITNA KONTRACEPCIJA

(POSTKOITALNA, JUTRO POSLIJE PILULA)

Nakon seksualnog odnosa bez zaštite hitna kontracepcija može spriječiti trudnoću. Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao “hitna pomoć” i da nije redovna metoda kontrole rađanja. Hormonska metoda zaustavlja ovulaciju i čini se da sprečava oko ¾ trudnoća koje bi se inače dogodile. Primjenjuje se unutar 72 sata od seksualnog odnosa, tako da se daju dvije doze hormonskih pilula s razmakom od 12 sati. Pilule je potrebno uzeti pod liječničkim nadzorom i svakako doći na kontrolni pregled mjesec dana kasnije kako bi se provjerila odsutnost trudnoće. Više o “tableti za dan nakon” možete pročitati ovdje.

HORMONSKE PILULE

Hormonska kontracepcija djeluje unošenjem sintetskih oblika ženskih spolnih hormona koji mijenjaju hormonski ciklus žene tako da sprečavaju ovulaciju i mijenjaju sastav sluznice vrata maternice tako da cervikalna sluz postaje gusta i onemogućava ulazak spermija u maternicu i jajovode. Nakon ginekološkog pregleda, uzimanja brisa vrata maternice po Papanicolaou (tzv. PAPA test) i laboratorijskih pretraga, liječnik određuje može li žena uzimati pilule te koju vrstu. Pilule se dobivaju samo uz liječnički recept.

Hormonske pilule su vrlo djelotvorne, a u adolescentskoj dobi primjenjuju se u vrlo niskim dozama. Prednosti upotrebe pilula su: smanjeno menstrualno krvarenje i bolovi, pravilni ciklusi, manja predmenstrualna napetost, manje akni, manje anemija, smanjuje nastajanje cista na jajnicima.

Djelotvornost: više od 99% u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, ali ne štite od SPI (spolno prenosive infekcije).

U hormonska kontracepcijska sredstva, osim pilula spadaju i hormonske injekcije i hormonski implantati. Vrlo su djelotvorna zaštita i djeluju na sličan način kao i pilula. Ne daju se djevojkama.

FEMIDOM (ŽENSKI KONDOM)

Femidom je savitljiva tanka cijev od plastike premazana spermicidnom kremom. Stavlja se u rodnicu prije seksualnog odnosa.

Pri svakom spolnom odnosu koristi se novi femidom. Teže je dostupan i skuplji od muškog prezervativa, a pravilno se stavljanje treba uvježbati.

Djelotvornost: 95%, u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilno, a štiti i od SPI.

DIJAFRAGMA + SPERMICIDNA SREDSTVA

Tanka gumena kapica oblika kupole s pojačanim elastičnim rubom koja se zajedno sa spermicidnim sredstvom prije spolnog odnosa stavlja u rodnicu tako da pokriva vrat maternice stvarajući zapreku spermijima za ulazak u maternicu.

Ginekolog određuje veličinu dijafragme koju djevojka nakon toga kupuje u ljekarni i on ju podučava umetanju i vađenju dijafragme. Dijafragma se iz rodnice odstranjuje najranije 6, a najkasnije 24 sata nakon spolnog odnosa. Ne koristi se za vrijeme mensturacije.

Djelotvornost: 94% u slučaju da se primjenjuje redovito i pravilnopruža određenu zaštitu od raka vrata maternice, a djelomično štiti i ,od nekih SPI.

SPIRALA (MATERNIČNI ULOŽAK)

Spirala je elastični i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene. Neke vrste sadrže bakar, a druge oslobađaju male količinevženskih hormona progesterona. Ovisno o vrsti pružaju zaštitu od jedne do deset godina i prikladne su samo za žene koje su već rodile.

Spirala predstavlja visokodjelotvornu zaštitu od trudnoće, ali ne štiti od SPI i povećava rizik za upale i infekcije.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je trajna metoda kontracepcije kirurškim putem. U žena se prekidanjem jajovoda sprečava prolaz jajne stanice, a kod muškaraca se prekidanjem sjemenih kanala sprečava prolaz spermija. Predstavlja visokodjelotvornu, trajnu zaštitu, namijenjenu samo osobama iznad 35 godina koje imaju željen broj djece ili im trudnoća ugrožava zdravlje.

PRIRODNE METODE

 •  metoda mjerenja bazalne temperature
 •  metoda praćenja cervikalne sluzi (Billingsova metoda)
 •  kalendarska ili ritmička metoda (Ogino-Knausova metoda)

Osnivaju se na procjeni vremena ovulacije i plodnog razdoblja te na suzdržavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. Potrebna je poduka od strane stručnjaka i samokontrola oba partnera te dobro poznavanje i redovitost menstrualnog ciklusa. Metode karakterizira niska djelotvornost i ne preporučuju se adolescenticama.

PREKINUTI SNOŠAJ (Coitus interruptus) izvlačenje muškog spolovila prije izbacivanja sjemene tekućine u rodnicu (ejakulacije). Pošto mala količina spermija može isteći i prije ejakulacije, predstavlja nesiguran način sprečavanja trudnoće i ne štiti od SPI.

Izvor: Imaš pravo znati – seksualnost i reproduktivno zdravlje od A do Ž, Cesi

Više na: Seksualna edukacija za mlade