O Znajznanje.org projektu

Za znanje, znaj znanje – informirani izbor je ispravan izbor

Ova web stranica je nastala u sklopu projekta “Mlade žene mijenjaju svijet”. Krenule smo s idejom da je pravo na abortus jedno od temeljnih ljudskih prava. I da u Hrvatskoj ne postoji web mjesto gdje žene i muškarci mogu pronaći točne činjenice, bez indoktrinacije.

Mi promoviramo pravo na izbor – pobačaj nije i ne smije se koristiti kao kontraceptivno sredstvo – no isto tako, nije niti karta za pakao, vječno prokletstvo ili ubojstvo. Stav da se pobačaj koristi kao kontracepcija i da se njima najčešće služe tinejđerice u nezgodi jednostavno ne drži vodu: čak 93% žena koje abortiraju u HR su starije od 20 godina, 78% njih su već majke. Pobaciti ili zadržati je odluka koju treba donijeti na temelju informacija, osjećaja i u skladu s mogućnostima i posljedicama. Odluka o pobačaju se treba donijeti konsenzualno unutar para, no vjerujemo u autonomiju žene nad vlastitim tijelom.

U sekularnoj državi kakvom se Hrvatska naziva, odluke vezane uz temeljna ljudska prava ne smije i ne treba donositi crkva. Ukidanje prava na pobačaj neće smanjiti broji izvršenih pobačaja, već će isti prelaskom u ilegalnu sferu postati opasniji za žene.  Žensko tijelo nije biti pitanje od javnog interesa!

barbarakruger_your_body_is_a_battleground_1989.jpg(mediaclass-wow-portrait-popup.ccfcf6c3e4ce01bd8489f320a04c3bdc3ced38cf)